Zoete Aardappel stekken doen we niet voor de lol, Zoete Aardappel stekken is noodzakelijk. Maar niet alleen noodzakelijk, Zoete Aardappel stekken is ook leuk.

ZOETE AARDAPPEL STEKKEN!

Als je Zoete Aardappel niet kweekt uit stekjes dan zal je geen goede opbrengst krijgen. Stop dus geen Zoete Aardappel knol in de grond, je zal dan heel veel loof krijgen maar weinig tot geen knollen.

Hoe zit dit zal je denken nou het is heel eenvoudig, de Zoete Aardappel slaat zijn reserves op in knollen, als er al een knol is dan is er geen noodzaak om nieuwe knollen te produceren.

GEWOON EENTJE UIT DE SUPERMARKT?

Er zijn gespecialiseerde kwekers in België en Nederland die de afgelopen diverse rassen uitvoerig hebben getest en zelfs nieuwe rassen hebben ontwikkeld die het goed doen in ons klimaat.

De Zoete Aardappelen die je in de supermarkt vind komen meestal uit landen met een andere, warmer klimaat. Deze soorten gedijen hier niet goed, ze hebben meer warmte nodig of een langere zomer om te vol groeien.

Het komt zelf voor dat deze Zoete Aardappelen worden behandeld met kiemremmers waardoor ze niet eens uitlopers kunnen krijgen, niet altijd maar het kan en dan zit je weken naar een Zoete Aardappel te kijken die gewoon niet uitloopt, zonde van je tijd en jammer wat dan heb je dat jaar dus geen Zoete Aardappeltjes uit eigen tuin.

Dus koop je Zoete Aardappelen bij een gespecialiseerde kweker, deze vind je online en op diverse tuinmarkten in Nederland en België.

HEEL VEEL RASSEN!

Er zijn heel veel rassen om uit te kiezen. witte, oranje, paarse, rassen die heel veel opbrengst geven, rassen met minder opbrengst maar weer erg lekker. Rassen voor in de kas, voor in de volle grond en voor in grote bakken. Een gespecialiseerde kweker kan je voorlichten en helpen in je keuze, of je gaat het avontuur aan en probeert gewoon een paar rassen.

Soorten(Beauregard Improved, Molokai Improved en Witte van de Ecohoeve)

ZOETE AARDAPPELEN LATEN UITLOPEN

Goed je heb nu je Zoete Aardappelen en dus je bent klaar om met het stekproces te starten.

Zoete Aardappelen kunnen absoluut niet tegen vorst, ik adviseer dan ook om de stekken niet voor eind mei uit te planten.

Het hele stekproces, van knol tot plantje, duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Begin dus op zijn vroegst begin/midden april met de volgende stappen.

Leg je Zoete Aardappelen in een bak met vochtige potgrond, niet zeiknat maar vochtig. Hou de grond vochtig, af en toe een scheutje water.

In aarde(Er zijn veel verschillende soorten op uit te kiezen)

 

Na enige tijd, soms een week, soms 3 weken beginnen de knollen kleine uitlopers te maken, in het begin zijn het net kleine wratjes. Uit eigen ervaring weet ik dat het ene ras sneller uitloopt dan het andere ras. In 2020 was in mijn eigen kweek de Beauregard Improved 2 tot 3 weken achter op bijvoorbeeld de Tainung 65.

1 Zoete Aardappel knol kan makkelijk 50 stekken opleveren als je slim stekt, maar dat leg ik verderop in het verhaal wel uit.

Eerste uitloper(Na een week tot soms 3 weken verschijnen er kleine uitlopers)

 

Hoe leuk het ook is om de eerste uitlopers te zien je zal nog even geduld moeten hebben, de uitlopers groeien snel dus het zal niet lang meer duren!

Nog even geduld en je kan de eerste stekken nemen.

Zoete Aardappel stekken(Na wat geduld staan er meerdere uitlopers op de Zoete Aardappel knollen)

JA NU IS HET DAN EINDELIJK TIJD OM TE STEKKEN

Wacht tot de uitlopers 10 – 12 cm groot zijn voordat je begint met stekken te nemen. Je stek moet voldoende groot zijn om te hanteren en als je slim bent laat je een klein stukje van de uitloper op de knol staan zodat die weer verder kan uitlopen. Je moet dan wel net boven een bladoksel knippen zodat er weer een nieuwe stek kan uitlopen vanuit het bladoksel.

Zoete Aardappel stekken(Knip de stek net boven een bladoksel zodat er weer een nieuwe stek kan uitlopen vanuit het bladoksel)

 

Als je de stek onder het onderste bladoksel afknipt dan kan deze niet meer opnieuw uitlopen. Als je de stekken slim knipt dan kan 1 knol tientallen stekken opleveren. Hiermee kan je jouw hele familie en vriendenkring voorzien van Zoete Aardappel plantjes.

Zoete Aardappel stekken(Nieuwe uitloper in bladoksel)

 

Als je een uitloper van een stek afknipt dan komt er een wat stroperige, melkachtige substantie uit de wonde. Deze substantie is erg plakkerig en kan een beetje irriteren, niets aan de hand. Gewoon je handen wassen.

Zoete Aardappel stekken(Witte, melkachtige substantie)

NU HEB JE DE ZOETE AARDAPPEL STEKKEN, EN NU?

Goed je hebt nu een of meerdere stekken van circa 10 cm nu moet je er nog voor zorgen dat ze gaan wortelen. Nou ik heb goed nieuws, Zoete Aardappel stekt net zo makkelijk als bijvoorbeeld munt.

Haal eerst een deel van het blad van de stekken.

Zoete Aardappel stekken(Knip de onderste bladeren van de stek zodat er alleen in de top nog 2 of 3 bladeren overblijven)

 

Er zijn 2 manieren om de stekken te laten wortelen.

1) zet de stekken in een potje met grond, al na een aantal dagen beginnen de eerste worteltjes te groeien. Dit is de makkelijkste methode en heeft mijn voorkeur.

2) zet de stekken in een potje met water, ook met deze methode zal de stek snel wortelen, omdat ik de voorkeur voor methode 1 heb heb ik deze methode nog nooit gebruikt maar het kan net zo goed.

3) zet de stekken in een stek propagator als je die hebt.

Zoete Aardappel stekken(30 mei 2020: links een stek direct in potgrond, rechts stekjes in een potje water)

 

Zoete Aardappel wortelt buitengewoon snel. De stekjes in het potje water beginnen al binnen 2 dagen wortels te maken.

Zoete Aardappel Stekken(1 juni 2020: de eerste worteltjes groeien al na 2 dagen)
(3 juni 2020: nog 2 dagen en de stekjes kunnen opgepot worden)
(3 juni 2020, deze stek is op 30 mei direct in de grond gezet, al na 4 dagen is de wortel al zichtbaar)
(16 juni, het stekje van de foto hierboven krijgt al een flinke wortelkluit en kan binnenkort worden uitgeplant)
(3 juni 2020: deze stek is op 30 mei in de stek propagator gezet)
(17 juni, de stekken uit de stekpropagator hadden vorige week al gepot kunnen worden maar ik had het nogal druk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *