Ik vroeg me onlangs af of het mogelijk is om Zeekraal te stekken. Dus dat moest ik dan maar eens uitproberen.

Materiaal

Voor deze test gebruik ik een speciale stek propagator. Een stek propagator is een speciaal ontwikkelde propagator die water verneveld onder de te wortelen stekjes. In een bak/reservoir gevuld met water zit een pompje en een verwarmingselement. De pomp verneveld het water via spuitstukjes. Boven dit reservoir hangt een plaat met gaten waarin speciale sponsachtige ronde houders zitten waar je de stekjes in kan klemmen.

Ik heb deze stek propagator een paar jaar geleden uit Engeland laten komen. Ik ben er tot de dag van vandaag erg blij mee.

(Stek propagator voor 120 stekken)

Zeekraal stekken

Op 28 mei 3 stekjes van een plant geknipt die al iets aan het verhouten was en deze 3 stekjes in de stek propagator gezet.

Een dag later zag ik dat er op een van mijn Zeekraal plantjes een stukje dat al echt verhout was dus op 29 mei heb ik nog een extra stekje genomen.

Op 1 juni blijkt het laatst genomen stekje al aan te slaan en is het eerste worteltje zichtbaar.

(Maandag 1 juni 2020: na 2 dagen het eerste worteltje op het echt verhoute stekje)

Helaas slaan de 3 eerste stekken nog niet aan, ik vermoed dat de verse uitgroei zich niet laat stekken en dat het echte oudere, verhoute delen zijn die te stekken zijn.

(Maandag 1 juni 2020: verse uitgroei lijkt (nog) niet aan te slaan, de tijd zal het leren)

 

(Woensdag 3 juni 2020: op de stek gemaakt van oud hout is inmiddels een 2e wortel gegroeid, nog even en deze kan worden opgepot)

 

(Woensdag 3 juni 2020: ja ondanks mijn twijfel is nu een van de “jong hout” stekken toch ook aangeslagen, het eerste worteltje begint te groeien)

 

Het is tijd om de stekjes op te potten

Inmiddels zijn de stekjes volgens mij voldoende beworteld om opgepot te worden, wat me wel opvalt is dat Zeekraal stekken niet snel wortel vormen. Er komen ook niet zo heel veel worteltjes aan de stekjes.

 

(Woensdag 17 juni, de zeekraal stek is voldoende beworteld om op te potten)

 

(Woensdag 17 juni, de stek van wat ouder hout is niet verder dan de stekken van jonger hout)

 

Voor het oppotten knip ik de toppen uit de Zeekraal stekken, hiermee stimuleer ik groei vanuit de bladoksels waardoor de plantjes lekker bossig worden in plaats van alleen maar hoog.

(Top de stekjes zodat de plantjes lekker breed uitgroeien, mooie bossige planten zijn het resultaat)

 

Nadat de stekjes zijn getopt kunnen ze worden opgepot in een klein (stek)potje. Geef de stekjes goed water en zet ze weg op een plek met wat schaduw waar het ook niet te overdreven warm wordt.

(Zet de stekjes op een koele, schaduwrijke plek weg zolang ze wennen aan het leven in een potje met grond)

 

18 juni 2020: binnenkort krijgt u het eindresultaat te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *